Contacta amb nosaltres al T. 973 224 222

Malalties

Tabaquisme
És una de les addiccions actuals més comunes. Afecta un 38% dels joves entre els 18 i els 25 anys. El tabaquisme genera factors de risc més amplis, com les malalties cardiovasculars o el càncer. De fet, està directament relacionat amb l’aparició de 10 tipus de càncer i de més de la meitat de les malalties cardiovasculars.

 

Obesitat
Es tracta d’una malaltia crònica ocasionada per diversos factors que es genera per una acumulació excessiva de greixos. El sobrepès i l’obesitat són el cinquè factor més important de risc de mort al món. Només una tercera part de la població espanyola es troba en el seu pes ideal.
A Espanya, l’obesitat infantil és superior a la dels EUA. El llindar de l’obesitat el marca l’IMC (Índex de Massa Corporal). Quan aquest, resultat del quocient entre l’alçada i el pes d’una persona al quadrat, supera el valor 30, parlem d’obesitat. És un factor de risc per la diabetis, la hipertensió i les malalties cardiovasculars.

 

Hipertensió
Derivada d’una pressió alta a l’interior de les arteries. Es mesura la força exercida a les parets de les arteries quan el cor està bombant sang. La lectura d’aquest registre ha d’estar entre 140 / 90 mmHG (mil·límetres de mercuri). El valor més alt correspon a la pressió arterial sistòlica i el més baix al de la pressió arterial diastòlica.

Per controlar la hipertensió, recomanem potenciar un estil de vida saludable, basat en hàbits dietètico-higiènics. Es té risc de patir la hipertensió amb l’obesitat, l’estrès, un abús de l’alcohol, la diabetis, antecedents familiars o el tabaquisme. Es pot regular amb l’ús de la medicació.

 

Diabetis
És una síndrome que altera el metabolisme i provoca un nivell de glucosa massa elevat a la sang. Es manifesta perquè el pàncrees, l’òrgan que segrega la insulina, no la genera.
Existeixen dos tipus:

  • Tipus 1. És una malaltia genètica i autoimmune que destrueix les cèl·lules del pàncrees que produeixen la insulina. En aquest cas, el pacient depèn del subministrament de la insulina.
  • Tipus 2. Caracteritzada per nivells alts de glucosa a la sang i una deficiència relativa la insulina. Més relacionada amb l’estil de vida (sedentarisme i alimentació), el pacient mostra una resistència a la insulina que s’ha de controlar inicialment amb una dieta i posteriorment amb medicació. Resulta determinant per la formació d’infarts, ictus, diabetis i l’arteriosclerosi.

 

Hipercolesterolèmia
Elevació de la quantitat de colesterol en sang fins a uns valors superiors als 250 mg/dL (quantitat de sèrum o mostra en el compost). Comporta un risc de malalties cardiovasculars. Diferenciem 2 tipus de colesterol:

  • LDL. Es coneix com a colesterol dolent i és el que transporta el fetge fins als teixits. Aquest, una vegada dipositat als vasos sanguinis, comporta un risc de malalties cardiovasculars.
  • HDL. Conegut com a colesterol bo. Viatja des dels teixits fins al fetge sense deixar colesterol als vasos. En aquest cas, un registre elevat indica protecció cardiovascular.

 

Apnea de la son
L’apnea de la son (SAHOS) és una malaltia que consisteix en el tancament parcial (hipoapnea) o total (apnea) de la via aèria superior durant el somni. Com a conseqüència d’aquesta, disminueix l’oxigenació i es produeixen trastorns del somni. Afecta entre 4 i un 6% dels homes i entre un 2 i un 4% de les dones.
Els seus símptomes són els:

  • Roncs continuats.
  • Disminució o interrupció de la respiració durant el somni.
  • Mal descans nocturn que deriva en una somnolència diürna amb el perill de patir accidents laborals o de trànsit.
  • Cefalea matutina.
  • Canvi de caràcter, dificultat per a la concentració o pèrdua de la memòria.

L’apnea de la son pot empitjorar la tensió arterial i desencadenar patologies cardíaques, com les arítmies. Per diagnosticar-la, es realitza la polisomnografia, en la qual es registren diferents paràmetres del son (saturació d’oxigen, roncs, freqüència cardíaca, flux respiratori, etc.) Per tractar l’apnea del somni, aconsellem controlar el pes, les mesures higiènico-dietètiques, evitar sedants i no fumar.